Etappe van de Maand Juli 2023

Etappe van de Maand Juli 2023

Winsum - Warfhuizen

In juli 2023 start de Etappe van de Maand in Winsum: 'Het mooiste dorp van Nederland', volgens de ANWB in 2020. Als je door Winsum loopt waan je je in vroegere tijden. Met maar liefst 59 rijksmonumenten is er op elke straathoek wel iets te zien. Van een kasteel tot oude woonhuizen en historische boerderijen: hier staan karakteristieke gebouwen die de de tand des tijds hebben doorstaan.

Met 6 (stuk voor stuk bijzondere) stempelposten is Winsum ook goed vertegenwoordigd op het Pronkjewailpad. Maar daar hadden moeiteloos nog wel 20 stempelposten bij gekunt, want Winsum heeft ook meerdere bijzondere kerken, molens en (ambachtelijke) ondernemers die absoluut de moeite waard zijn om eens te bezoeken. 

Stempelposten 

Na Winsum voert de route ons langs Aduarderzijl waar gebruikt kan worden gemaakt van de Reitdiepveer. Een bijzondere veerdienst, al was het alleen al omdat het één van de weinige veerdiensten in Nederland is die niet recht oversteekt. Verder passeren we nog de pittoreske dorpjes Ezinge, Saaksum, Roodehaan en Warfhuizen. Waarbij een stempel kan worden gehaald bij o.a. een museum, twee campings, een lijstenmakerij en natuurlijk een borg: de Allersmaborg.  

Openingsdag Etappe van de Maand

Op het Pronkjewailpad bepaal je zelf wanneer en waar je loopt. Dat geldt ook deels voor de Etappe van de Maand. Je mag namelijk de hele maand de betreffende etappe lopen en zelf ook jouw start- en finishpunt bepalen. Maar om je een beetje op weg te helpen, kun je er ook voor kiezen om te lopen op de Openingsdag van de Etappe van de Maand. Deze maand is dat op zaterdag 1 juli. Een voordeel is dan dat de stempelposten nog eens extra hun best doen om jou gastvrij te ontvangen. Ook is de kans groot dat je mede-pronkjewailpad-wandelaars op de route tegenkomt!

Het gebeurt in gastvrij Groningen