Meest Gastvrije Ondernemer van Groningen

Het Pronkjewailpad staat volledig in het teken van Gastvrijheid. Door deel te nemen aan het Pronkjewailpad ervaar je Gastvrij Groningen. Ondernemers (stempelposten) aan de route spannen zich er voor in om de wandelaars het hele jaar door gastvrij te ontvangen. Gastvrijheid staat voor hartelijkheid en gulheid.

Dat hoeft niet overdreven, zeker niet. Met persoonlijke aandacht, een praatje, misschien een kleine proeverij of een kleinigheidje voor de gast, is het mogelijk om een onuitwisbare indruk te maken.

Daar gaan de ondernemers op het Pronkjewailpad voor!

Ieder jaar vindt er een verkiezing plaats, waarbij de wandelaars hun stem uitbrengen op de 'Meest Gastvrije Ondernemer van Groningen' (MGO).

De top 10 ondernemers (zie foto’s) worden uitgenodigd om tijdens de Camino een klein presentje in ontvangst te nemen. De nummer 1 mag zichzelf het hele jaar de ‘Meest Gastvrije Ondernemer van Groningen’ noemen.

In 2023 won Diana's Hobby Paleis de prijs van Meest Gastvrije Ondernemer. Hartelijk gefeliciteerd!

Wij gingen langs en vroegen hoe zij terugkijkt op haar ervaring?Zie hieronder een aantal opnames van de prijswinnaars van de afgelopen jaren 2018 - 2023, te beginnen met de meest recente. Wij waren verrast hoe verschillend de ondernemers zijn en ook de argumenten die pleitten voor de winnaars! Elke ondernemer kan kans maken!

2023 Diana's Hobby Paleis te Zijldijk.

Wandelaars vanuit 't Zand of Zijldijk zagen het in de verte al liggen: een uitnodigende picknicktafel, een zithoekje onder afdakje. En bijzonder bovendien, met een heuse automaat van waaruit je zelf allerlei gekleurde bollen wol kon afrekenen. Een heel klein stukje van de route af met even een rustig plekje om even te zitten konden de wandelaars enorm waarderen. 'Al die verhalen', zo verschillend ook. De gesprekken die Diana Vultink had met wandelaars vond ze bijzonder, de wandelaars de altijd gastvrije ontvangst. Naast haar woonhuis bevindt zich het hobbypaleis waar allerlei fraais voor de vlijtige vrouw en man te koop is en wandelaars ook een kijkje konden nemen. Bestellingen komen er tot uit de verre omgeving, en ter plekke worden ook workshops gegeven. Maar ook gaat ze vaak op pad voor een avond knutselen met huisvrouwen of studenten die onder haar bezielend enthousiasme wat moois willen maken!

2022 Stoer Staal en Hout te Oostwold (bij Leek).

Deze ondernemers creëren in hun werkplaats allerlei grotere en kleinere 'maaksels' van onder andere staal en hout. Daarbij laten zij zich inspireren door opdrachtgevers, maar ideeën hebben ze zelf ook genoeg, én kunnen zij over verhalen. Veel dierenliefhebbers hebben al heel wat van hun huisgenoten laten vereeuwigen in onder andere staal. Daarbij zijn teckels nooit ver weg en hebben Eduard en Nynke deze zelf ook als huisgenoot. Buiten bij hun werkplaats is in staal ook de skyline van De Onlanden te bewonderen en is een houten bank geplaatst voor wie even wil uitrusten. Op de tafel bij de ingang liggen bijna altijd gerede werkstukken om opgehaald te worden. En dat leverde vaak wel verhalen op met wandelaars. Ideeën van hen zelf waren onder andere een heuse Pronkjewailpad sleutelhanger en medaillehanger voor Tocht om de Noord.

2021 't IJshofke te Roodeschool.

Niet ver vanaf het station Roodeschool, bijna het laatste in Noord Groningen, staat een utnodigend bord aan de weg met 't IJshofke. Hiermee wordt verwezen naar de mooie beschutte en aangeklede theetuin waar het volgens wandelaars zeer goed toeven was. Menig wandelaar keerde hier ook vaker terug. De gastvrije ontvangst door Alex en Yvonne, de verhalen - al dan niet in het plat Gronings - werden door vele wandelaars gewaardeerd. Over en weer werd verhaald en soms ook nieuwe kennissen opgedaan.Ook vertelde Alex wel vaker over de omgeving en ontwikkelingen in dit bijzondere gebied met wijds uitzicht. Alex klust graag in en om het huis, onder andere aan motoren, Yvonne is portrettekenaar en geeft ook les. Het heeft de ondernemers al met al meer en ook leuke nieuwe contacten opgeleverd, en niet alleen in de regio. Mooie ervaring, joe worden bedankt!

2019 Partycentrum de Postwagen te Tolbert.

Deze onderneming is de laatste jaren flink gegroeid en heeft al een grote naam opgebouwd in Noord Nederland, maar daarmee trek je niet zomaar ook de aandacht van wandelaars. Bedrijfsleider Peter? bedacht iets wat vele wandelaars konden waarderen. Professioneel gastheerschap, een heerlijke kop soep maar ook een rebus die als uitdaging via een kluis gekraakt diende te worden om een felbegeerde stempel te bemachtigen, werden erg gewaardeerd. Daarmee werd meteen een visitekaartje afgegeven voor de escaperoom die bij De Postwagen ontdekt kan worden. Wie durft?! Een uitgaanscentrum met alure zoals zij deze zelf noemen, waar nog niet zo lang geleden ook PlazaPost aan werd toegevoegd. Tocht om de Noord maakte daarmee kennis via de 'Verhalen van Groningen' in 2022 in het Westerkwartier.   

2018 café t Hemeltje te Woudbloem.

Eerste winaar in 2018 was familie Fluks van café 't Hemeltje in Woudbloem. In de ruime tuin bevindt zich het unieke nagebouwde café. Het oorspronkelijke café werd in 1959 gesloopt en bewoners, waaronder de heer Fluks hadden er heimwee naar. Ook bouwde hij in het klein de Rijpmapoldermolen na. Zijn vrouw heeft er in de tuin een eigen atelier dat ook bezocht kon worden. Het echtpaar woont al jaren op deze plek en heeft de tuin als een waar park aangekleed waar ze je dan maar wat graag een rondleiding door gaven. In het kleine café met allerlei herinneringen aan vroeger aan de muur en Perzische tafelkleedjes op tafel was het gezellig, gemütlich.. Behalve koffie, thee werden er ook heerlijkse schnaps aangeboden, maar die waren meer geschikt voor de ná wandeling ;-). Het plezier was er niet minder om, omdat de heer Fluks wel vaker graag het Grunnens Laid op de piano ten gehore bracht en er daarbij enthousiast werd meegezongen.

Het gebeurt in gastvrij Groningen